I juni 2016 gennemførte forskerne Jette Kofoed og Helle Rabøl Hansen et feltstudie om elevers oplevelse af deres tid i grundskolen. Interviewene viste grundskoleforløb fyldt med voldsomme historier fulde af sorg og vrede. Oplevelserne skabte grobund for at udvikle ideen til en række små film. Stoffet er stærkt og ideen er enkel. Foran kameraet læser kendte som ukendte personer autentiske digitale tekster op, som er sendt af børn og unge til andre børn og unge. Beskederne er brutale - men der er heldigvis også håb i deltagernes ord og medfølelse.
Produceret af Center for Rummelighed
Se de øvrige film og undervisningsmateriale mv. på rummelighed.org
Jette Kofoed, der er medlem af Medierådet for Børn og Unge og også af Sikker Internet Center Danmarks Advisory Board fortæller her om feltarbejdet, der førte en række nyproducerede film med sig:
”Filmene er blevet til efter endnu et hårdt feltarbejde, hvor Helle Rabøl Hansen og jeg talte med unge om deres mobbehistorier. Igen gik vi bevægede, frustrerede og indignerede derfra. Der var så mange sorgfyldte og voldsomme historier om skolehad, mobning, ensomhed og angst. Ideen til de fem helt enkle film voksede frem henover sommeren som en slags reaktion på oplevelserne. De unge har haft disse oplevelser, mens vi har forsket i og skrevet om emnet. Vi fik lyst til at fortælle historierne om mobning og vrede mod skoletiden uden at udpege hvem, der havde sagt hvad til hvem. Uden offer og udøver. Men for at vise hvor mange følelser, der er på spil i beskedernes ordlyd, i de oplæsendes bevidnelse af beskederne og i beskuerens egen reaktion på det hele. Mobning er en heftig følelsesfuld affære. Det har vi gerne villet vise. Med filmene bliver det muligt på ny og igen at sætte fokus på det, vi godt ved sker, men som vi ikke må glemme. De er en hilsen til skolestart, og til alle dem der kender til det, på den ene eller den anden måde. Filmene er et vidnesbyrd om at mobning sker, at sociale medier ofte er del af gamet og at vi ikke har glemt det.”