Computerspil på skoleskemaet

To danske skoler har deltaget i et nordisk samarbejde om spilbaseret læring. Det historiske spil om pesten er nomineret til en af de prestigefyldte BETT Awards, og i Skotland har de et Consolarium til spilbaserede læringsinitiativer på skolerne.

Learning With Games er et nordiske samarbejde om spilbaseret læring på mellemtrinnet, hvor to danske skoler har deltaget sammen med en skole fra Sverige og en fra Finland. Her har computerspil været omdrejningspunktet for læring.

Gennem det nordiske samarbejde har eleverne chattet om spillevaner på engelsk, og de har analyseret og spillet forskellige computerspil blandt andet med fokus på fortælleformen. De lærte om, hvordan forskellige medier – bøger og spil – har forskellige muligheder for at fortælle historier gennem lineære og non-lineære fortællinger. Til sidst blev eleverne selv sat i rollen som spiludviklere. Nu var det deres tur til at fortælle computerspilshistorier. Du kan læse meget mere om det vellykkede projekt og prøve computerspillene her.

Skotlands Consolarium
Siden 2006 har det skotske "Consolarium" arbejdet målrettet med lærere fra hele Skotland. Samarbejdet har fokus på at undersøge, videndele og udvikle ressourcer til undervisere om, hvordan brugen af computerspil kan have en positiv indvirkning på undervisning og læring blandt børn og unge. Eleverne opmuntres også til bliver skabere - og ikke kun brugere - af spil. Der samarbejdes eksempelvis om spildesignsprojekter, projekter om virtuelle verdener og mobil læring. Du kan læse meget mere på hjemmesiden om Game based learning.

Playing History
Så er det igen lykkedes Serious Games Interactive at blive nomineret til en BETT Award. I 2010 vandt de prisen for deres computerspil om konflikten mellem Israel og Palestina i serien Global Conflicts. Denne gang er det spillet om Pesten, der er indstillet til prisen. Dette sker samtidig med, at deres nye spil om Slavehandlen er blevet lanceret. Spillene giver de ældre eleverne historisk viden ved at lade spilleren opleve den lille historie i den store - en enkelt persons historie i verdenshistorien. Dette sker gennem en interaktiv oplevelse, der præsenterer centrale dele af den historiske periode, hvor spilleren indsamler viden og tager beslutninger.

For de yngste er der også godt nyt om elefanten Trunky, der både kan hjælpe med at lære tal og bogstaver på dansk og engelsk, hvis man har iPhone eller Android.