Indhold og aldersvurdering

Foto: Jørgen True
Få mere viden om online-indhold til de yngste, aldersvurdering, film og serie, computer- og konsolspil og YouTube og YouTube Kids.

Onlineindhold til de yngste

Børn, unge og voksne er flittige brugere af internettet. Det kan være svært at finde godt indhold for børn og måske særligt småbørn. Men hvad interesserer børnene, og hvad skal man være opmærksom på, når man vælger onlineindhold til småbørn?

Onlineindholdet kan for de yngste (1-3 år) handle om dyr, former og farver, musik og bevægelse, maskiner og animerede figurer. Og for de ældste (4-6 år) kan det desuden også handle om at lære om tal og bogstaver og bygge ting. Interesserne afspejler sig ikke kun i onlineindhold, men også i indholdet i pegebøger og billedbøger, legetøj, det de oplever på turen til og fra dagtilbud eller noget helt femte.

Dit barn oplever, undersøger og afprøver, og interesser består, forgår og nye kommer til. Og dit barn vil gerne lege og gå på opdagelse sammen med dig som forælder. Introducer de samme lege og digitale medier for dit barn uanset barnets køn, og lad barnets interesser lede.

Vurdering af onlineindhold

Forældre oplever, at det bliver sværere at finde godt digitalt indhold, jo ældre barnet bliver. Det starter omkring fra barnet er 3 år og selv begynder at kunne betjene en tablet, til at barnet er 5-6 år og er mere selvhjulpen i at betjene digitale medier, udforske indholdet og søge viden.

Flere nævner YouTubes uforudsigelighed og reklamer i diverse apps, som noget der gør det vanskeligt at vurdere digitalt indhold til børn. Nogle forældre udfordres af, at de oplever, at en vurdering kræver, at de selv spiller spillet eller ser videoen, før barnet kan få lov til at bruge det/den.

Fordi YouTubes algoritme tit går fra småbørnsvenligt til meget voksent.
Mor til 1-årig

Mange gratis spil/videoer er med reklamer, som man ikke har nogen kontrol over, hvad indeholder.
Mor til 5-årig

Uden at have spillet det selv, er det svært at vide, hvad der sker.
Far til 4-årig

Hvis jeg har lidt travlt med andet, og hun vil ‘lege’ med iPad.
Mor til 6-årig

Når jeg ikke kender det i forvejen, fordi jeg helst vil vælge noget, jeg har læst om eller fået anbefalet.
Mor til 4-årig

Citater fra ’Småbørns brug af digitale medier’, Medierådet (2021)

Overvejelser til valg af apps, spil og film

 • Passer indholdet til dit barns alder og modenhed? Er der adgang til indhold, som du ikke vil udsætte dit barn for? Læs mere om alder og indhold nedenfor.
 • Stimulerer indholdet til kreativitet, fantasi og leg?
 • Giver indholdet mulighed for at dit barn lærer nyt fx gennem genkendelse af lyd, billeder, bogstaver og tal?
 • Fremmer indholdet værdier som venskab og respekt?
 • Hvilke data indsamler appen på dit barn? Læs mere i afsnittet ’Dataindsamling’.
 • Kan man købe noget i spillet? Hvis dit barn gerne må købe noget i spillet, hvordan gør I så det?
 • Prøv de forskellige apps og spil, inden barnet bruger dem.

  Overvejelser til brug af apps, spil og film

  • Se og tal om film, videoer, spil og apps sammen med dit barn for at støtte dit barns brug af digitale medier.
  • Spørg fx til, hvad der sker i filmen/spillet? Er det noget, vi kan prøve at gøre sammen? Følg med i dit barns reaktioner på indholdet, også efter skærmen er slukket.
  • Vær åben om, at der kan ske dårlige ting online, og at dit barn kan komme til dig med spørgsmål og oplevelser uden at komme i problemer.
  • Vær tilgængelig, hvis dit barn selv slapper af med en film eller et spil, I har valgt sammen.
  • Der findes forældreindstillinger med forskellige funktioner på fx mobil, tablet, spilkonsoller og computer. De kan bruges til at sætte rammer for barnets muligheder i forhold til fx køb og brug af spil eller blokere for adgang til hjemmesider. Tal med dit barn om det, hvis du bruger forældreindstillinger.

   Aldersmærker på apps, film og spil

   Der er stor forskel på, hvad en 2-årig og en 6-årig kan se og forstå. Du har måske set, at mange apps, film og spil har aldersmærker.
   Der kan være forskellige aldersmærker på de samme apps. Det afhænger af, hvor man køber dem, fx i Google Play eller App Store.  

   Tips

   • Inden du køber en app, kan du læse om, hvad din foretrukne app-butik oplyser om alder.
   • Spørg fx også andre forældre om deres kendskab til appen.

   Film og alder

   Film, som vises i danske biografer, er aldersvurderet hos Medierådet for Børn og Unge. Film kan få et af de fire mærker A (for alle), 7, 11 eller 15 år, som oplyser om en film kan være skadelig for yngre seere.

   Danske tv- og streamingtjenester mærker deres indhold med samme mærker, mens udenlandske streamingtjenester, som fx HBO, Netflix og Disney+ har deres egne aldersmærkninger. Mange streamingtjenester har desuden ofte et univers med udvalgt indhold til børn.

   Spil og alder

   På de fleste computer- og konsolspil finder du PEGI’s aldersmærker, som er 3, 7, 12, 16 eller 18 år. Der er også mærker, der viser, om spillet indeholder fx vold, bandeord eller pengespil. Mærkerne beskriver ikke spillenes sværhedsgrad.

   Tips

   • Aldersmærker er typisk vejledende, og du skal derfor altid forholde dig til dit barns behov.
   • Tal fx med forældre til jævnaldrende børn om spillet.
   • For at få et indtryk af et spils indhold og niveau kan du også se gameplay-videoer med spillet på fx YouTube.

   PEGI står for Pan European Game Information og leverer et system for aldersvurdering af computerspil til 38 europæiske lande. Det understøttes af producenter af spil og spilkonsoller.

   Se alders- og indholdsmærker her.

   YouTube og YouTube Kids

   YouTube er en videodelingstjeneste, hvor man både kan følge andre og selv lægge videoer op.  Den er kilde til underholdning for mange danske børn. Vær opmærksom på, at YouTube har en aldersgrænse på 13 år og har videoer, der lægges op af brugerne fra hele verden. YouTube aldersmærker ikke videoerne. Én video kan være fin til en 4-årig, men det er ikke til at vide, hvad den næste video indeholder.

   Tips

   • Slå automatisk afspilning fra, så der ikke afspilles nye videoer, uden du styrer det. Du slår det fra i ’Autoplay’ under ’Indstillinger’.
   • Hvis du vælger at lade dit barn se videoer på YouTube, skal du tale med barnet om, hvad det gerne vil se. Det er en god ide at se indholdet, inden barnet ser det eller sammen med barnet.  
   • Reklamer og bannere er en del af tjenesten og kan indeholde links eller være interaktive. Du kan med fordel være opmærksom på og drøfte det med barnet. Tal fx om, hvad reklamer er for noget.

   Læs mere om YouTube på medieraadet.dk.

   YouTube Kids er til børn under 13 år. Indholdet er udvalgt til at dække børn i mange lande og kulturer. Der er mulighed for at indstille profiler til børn i forskellige aldre op 13 år i familien. Dit barn kan stadig møde reklamer, og det er ikke muligt at kommentere på videoerne.

   Tip

   • Hvis du ønsker, at dit barn skal se indhold, der er udvalgt til børn i Danmark mellem 1 og 6 år, anbefales DR’s Minisjang (1-3 år) og Ramasjang (4-8 år), og på Børnebiffen.dk kan du finde 400 kortfilm udvalgt af Filminstituttet til børn i alderen 3-7 år.