Digitale medier spiller en stor rolle i samfundet og i hverdagen for børn, unge og voksne. Det er vigtigt ikke kun at se på tidsbrug, men også på kvaliteten af digitalt indhold, sammenhænge og relationer for børnene.
- Indhold er det, som barnet ser, lytter til og leger med på fx en tablet. Indholdet skal passe til barnets alder og modenhed. Desuden skal indholdet også gerne stimulere til kreativitet, fantasi og leg, fx via apps der giver barnet mulighed for at lege med tegning, billeder eller bevægelse.
- Sammenhænge betyder, hvordan og til hvad teknologien bruges, fx kan der være tale om at se film sammen eller bestille billetter til toget.
- Relation henviser fx til den fælles oplevelse, man kan have sammen i familie, når man tager billeder og taler om dem, eller fx hvis far og datter har videoopkald med bedsteforældre.
Småbørns interesser
Onlineindhold kan for de yngste (1-3 år) handle om dyr, former og farver, musik og bevægelse, maskiner og animerede figurer. Og for de ældste (4-6 år) kan det desuden også handle om at lære om tal og bogstaver og bygge ting. Interesserne afspejler sig ikke kun i onlineindhold, men også i indholdet i pegebøger og billedbøger, legetøj, det de oplever på turen til og fra dagtilbud eller noget helt femte.
Børnene tager deres første skridt i livet og verden både bogstaveligt og i overført betydning. Der opleves, undersøges og afprøves, og interesser består og nye kommer til. Og børnene vil gerne være sammen med deres forældre om at lege og gå på opdagelse.
Vurdering af onlineindhold
Forældre oplever, at det bliver sværere at finde godt digitalt indhold, jo ældre barnet bliver. Det starter fra barnet er 3 år og selv begynder at kunne betjene en tablet, til at barnet er 5-6 år og er mere selvhjulpen i at betjene digitale medier, udforske indhold og søge viden.
I Medierådets undersøgelse (’Småbørns brug af digitale medier’, 2021) fortæller otte ud af ti forældre, at det har været svært at vurdere indhold til deres barn. Flere nævner YouTubes uforudsigelighed og reklamer i diverse apps, som noget der gør det vanskeligt at vurdere digitalt indhold til børn. Nogle forældre udfordres af, at de oplever, at en vurdering kræver, at de selv spiller spillet eller ser videoen, før barnet kan bruge det/den.
I forældreguiden er der overvejelser til at vælge og bruge apps, spil og film. De er også samlet her og kan være en god indgang til at tale med forældre om valg af onlineindhold:
Tip: Brug fx billedet med sofahygge til at åbne samtalen.
Aldersmærker på apps, film og spil
Der er stor forskel på, hvad en 2-årig og en 6-årig kan se og forstå. Du har måske set, at mange apps, film og spil har aldersmærker.
Der kan være forskellige aldersmærker på de samme apps. Det afhænger af, hvor man køber dem, fx i Google Play eller App Store.
Film og alder
Film, som vises i danske biografer, er aldersvurderet hos Medierådet for Børn og Unge. Film kan få et af de fire mærker A (for alle), 7, 11 eller 15 år, som oplyser om en film kan være skadelig for yngre seere. Danske tv- og streamingtjenester mærker deres indhold med samme mærker, mens udenlandske streamingtjenester ofte har deres egne aldersmærkninger.
Spil og alder
På de fleste computer- og konsolspil finder du PEGI’s aldersmærker, som er 3, 7, 12, 16 eller 18 år. Der er også mærker, der viser, om spillet indeholder fx vold, bandeord eller pengespil. Mærkerne beskriver ikke sværhedsgrad.
YouTube og YouTube Kids
YouTube er en videodelingstjeneste, hvor man både kan følge andre og selv lægge videoer op. Den er kilde til underholdning for mange danske børn. Vær opmærksom på, at YouTube har en aldersgrænse på 13 år og har videoer, der lægges op af brugere fra hele verden. YouTube aldersmærker ikke videoerne. Én video kan være fin til en 4-årig, men det er ikke til at vide, hvad den næste video indeholder.
YouTube Kids er til børn under 13 år. Indholdet er udvalgt til at dække børn i mange lande og kulturer. Det er muligt at indstille profiler til børn i flere aldre op til 13 år i familien. Dit barn kan stadig møde reklamer, og det er ikke muligt at kommentere på videoerne.