Nøgen på nettet

Pjece til børn og unge med konkrete værktøjer til både at forebygge og håndtere situationen, hvis de har oplevet, at deres intime billeder er blevet delt på nettet.
 

Der findes ingen opgørelser over, hvor mange danske børn og unge, der har sendt nøgenbilleder af sig selv. Men både i Center for Digital Pædagogiks online-rådgivning og på Red Barnets brevkasse kommer der flere og flere henvendelser om nøgenbilleder. Det er ikke nyt, at børn og unge eksperimenterer med deres identiteter ved at tage udfordrende billeder af sig selv, men med de sociale mediers udbredelse bliver billederne hurtigere spredt til mange, og det gør konsekvenserne uoverskuelige.

Både til handling og forebyggelse

Der kan være mange grunde til, at børn og unge sender intime billeder af sig selv. Det kan for eksempel være for at vise tillid til kæresten, for at vise at man er modig eller måske bare for at vise den nye bikini frem uden tanke på, at andre kan misbruge billedet. Pjecen giver konkrete værktøjer til børn og unge, der har oplevet, at intime billeder er blevet delt, men det kan også bruges til at forebygge.

I pjecen kan børn og unge hente konkret information om, hvor de kan få hjælp til at håndtere situationen, hvordan de genvinder kontrollen og sikrer sig et godt digitalt rygte fremover.


Udgiver:
Red Barnet, Center for Digital Pædagogik og Medierådet for Børn og Unge 2015

I januar 2017 blev folderen revideret i samarbejde med Undervisningsministeriet i forbindelse med udarbejdelsen af ministeriets Etiske kodeks mod deling af krænkende materiale.

Kontakt:
Lisbeth Brunebjerg Holmegaard, projektleder, lisbethh@slks.dk