Sikker Internet Dag

konference

Fra nuttede dådyrøjne til fake nudes – om børn og unges visuelle udtryksformer gennem digitale teknologier

Udsolgt. Fra nuttede dådyrøjne til fake nudes, 27. januar 2020

Programmer, apps og teknologier til billedredigering er under konstant udvikling og bliver lettere og lettere at arbejde med. Børn og unge er ofte de første, der nysgerrigt kaster sig over disse muligheder, som de bruger til at eksperimentere med deres identitetsudtryk og til at berige deres digitale fællesskaber.

Og billeder deles i et væk – mellem hinanden og på sociale medier. Det kan være sjovt og uskyldigt eller et kærligt drilleri mellem venner. Men når den fælles forståelse ophører og manipuleret billedmateriale produceres og distribueres uden samtykke, bliver konsekvenserne ondsindede digitale krænkelser uoverskuelige for offeret.

Vi har inviteret forskere, eksperter og en række unge mennesker til at dele deres viden, perspektiver og personlige oplevelser med os på konferencen ”Fra nuttede dådyrøjne til fake nudes”.

Konferencen afholdes i forbindelse med Sikker Internet Dag 2020, der officielt finder sted den 11. februar 2020. Dagen fejres i mere end 140 lande. På Sikker Internet Dag udsendes artikler og videoer med highlights fra konferencen.

Adresse: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K.
Entré inkl. forplejning: 200 kr. (100 kr. for studerende, begrænsede pladser)

Alle pladser er optaget.

Program

9.00-9.30
Registrering og morgenkaffe

9.30-9.45
Velkomst
ved Stine Liv Johansen (moderator) formand for Medierådet for Børn og Unge og lektor, ph.d. ved Aarhus Universitet

9.45-10.45
Kreativ og anarkistisk brug af digitale medier og dilemmaerne, de forårsager.
Chris Pinchen, ekspert i sikkerhed, privacy og kreativt brug af digitale medier (UK), giver i denne keynote en tour de force i de billedteknologier som særligt børn og unge anvender.

10.45-11.00
Pause

11.00-11.30
Unge demonstrerer deres billedunivers.
Tre repræsentanter fra ungepanelet og Maia Kahlke Lorentzen fra Cybernauterne ser i fællesskab på de mest brugte apps, teknologier, filtre osv., som danske børn og unge bruger til billed- og videoredigering.

11.30-11.45
Hvad ved du egentlig? Konkurrencetid!
Hvad ved du egentligt om memes, deep fakes og manipulation? Vi tester dig med en digital quiz og giver dig mulighed for at vinde håneret over din sidemand. Medbring telefon (den er alligevel i din lomme). Quizindslag ved Jonas Ravn fra Center for Digital Pædagogik.

11.45-12.15
Billedmanipulation fra godt til skidt.
Samtale mellem tre repræsentanter fra ungepanelet og Medierådets formand, Stine Liv Johansen, om gevinster og problematikker ved at lege med billedredigering og billeddeling på nettet. Samtalen tager udgangspunkt i eksempler, der er blevet præsenteret på konferencen.

12.15-13.15
Frokost

13.15-13.45
Lovgivning, rettigheder og gråzoner ift. digitale sexkrænkelser.
Miriam Michelsen giver et indblik i sit arbejde som formand for Digitalt Ansvar og bistandsadvokat for ofre, der har været udsat for deling af seksuelt krænkende materiale.

13.45-14.20
Sociale og psykologiske konsekvenser ved digitale sexkrænkelser.
Per Frederiksen, psykolog og talsperson for Red Barnet i sager der vedrører digitale sexkrænkelser, deler sin viden. Efterfølgende taler Per med en ung kvinde, der har fået delt seksuelt krænkende materiale.

14.20-14.50
Eftermiddagskaffe

14.50-15.50
Paneldebat: Hvad er ægte og hvad er fake? Gevinster og konsekvenser ved manipulerede billeduniverser.
Journalist og radiovært Anders Kjærulff drøfter udfordringer og fordele ved børn og unges digitale billedkultur med Lakserytteren (influencer), Pernille Tranberg (dataetisk rådgiver), Malene Charlotte Larsen (forsker ved Aalborg Universitet) og Olivia Braad Honoré (ungerepræsentant for Medierådet på bl.a. konferencer i ind- og udland).

15.50-16.00
Afrunding
og tak for i dag ved Stine Liv Johansen