Ordbog til YouTube

Foto: visualspace/iStock
Her finder du en kort forklaring på en række ord på og om YouTube.

Aldersgrænse

YouTube er ejet af Google. Virksomheden oplyser, du skal have en Google-konto, der overholder kravene for minimumsalder, for at kunne logge på YouTube. Man kan godt bruge YouTube uden at være logget ind. Det er op til jer forældre at beslutte, om jeres barn skal være på YouTube. Hvis du lader dit barn være på YouTube, er det vigtigt at vide, at platformen ikke er lavet til børn under 13 år.

Anbefalet indhold

Én grund til YouTubes kæmpe udbredelse er den måde, platformen tilbyder relevant indhold. Faktisk er det meste af det indhold, vi ser på YouTube, "anbefalet indhold"; altså indhold præsenteret under ”Anbefalet” eller ”Næste”-funktionerne.

Autenticitet

De store youtubere gør rigtig meget for at skabe en stærk relation til deres følgere. En måde at skabe denne relation er ved at være ”autentisk” fx i "vlogs" optaget i private omgivelser hjemme på værelset eller på en ferierejse. Læs mere om vlogs under Typer af youtubevideoer.   

Autoplay

Videoerne under ”Næste”-funktionen går som udgangspunkt automatisk i gang med at afspille. Det kan du slå fra ved at trække i ”Autoplay” -knappen, så den deaktiverer.

Begrænset tilstand

Du har mulighed for at sætte et filter på dit barns telefon, tablet eller pc ved at trække i knappen ud for ”Begrænset tilstand” under Indstillinger i appen eller på hjemmesiden. Læs mere under Leg på og med YouTube.

Digital profil / digitale fodspor

Hver gang dit barn søger på noget, klikker på noget, eller afspiller en video på YouTube, er det med til at forfine barnets digitale profil. Man siger, at man efterlader ”digitale fodspor”. Den profil er med til at styre, hvilke reklamer dit barn ser både på YouTube og andre hjemmesider, fx i form af bannerreklamer.

DIY

(Do It Yourself) er videoer, hvor mange børn bliver inspireret til at bage, folde det perfekte papirfly eller lave smykker. 

Følgere

På YouTube kan man ”subscribe”, altså følge en kanal. Hvis man gør det, er man en af kanalens følgere, og så får man en notifikation, hver gang youtuberen offentliggør en ny video. Nogle af verdens største youtubekanaler har mere end 100 millioner følgere, de største i Danmark har mere end 4,5 million. 

Hoax

Hoax er opkaldt efter det engelske ord for fup eller svindel. Hoax-fænomenet er lige så gammelt som internettet, men er blevet særligt udbredt med sociale medier som YouTube. Hoax-indhold spænder vidt online, fra uskyldige aprilsnare til forvirrende fake news.

Hot lige nu

En liste, som YouTube laver. De videoer, der er på listen, har typisk på meget kort tid fået mange visninger eller delinger.

Hyperpersonaliseret

En grund til YouTubes kæmpe udbredelse er den måde platformen tilbyder relevant indhold. Hver gang dit barn klikker sig ind på en video, søger på et ord, abonnerer på en youtuber eller giver et ”like” et sted, registrerer YouTube det, og laver en dataprofil af barnet. Denne profil bliver over tid mere og mere detaljeret og præcis, og YouTube anbefaler indhold på baggrund af barnets profil.

Influencer

En influencer er en person, der påvirker (influerer) sine følgere. En del indhold på YouTube indeholder reklamebudskaber, hvor youtuberen i videoen fortæller om et produkt eller en virksomhed. Undersøgelser peger på, at børnene ikke altid opfatter det som reklame.

Like

Under YouTube videoer kan man give et like. Youtubere opfordrer ofte til at ”like og subscribe”. Hvergang man giver et like, registrerer YouTube det, og laver en dataprofil af barnet.

Monetization

Nogle youtubere tjener penge på deres kanal via fx reklamer før, under og efter videoer, det kaldes ”monetization” af ens kanal. Læs mere i boksen "Sådan tjener youtubere penge på reklamer" under Social på og med YouTube.

Notifikationer

Standardindstillingen i YouTube gør, at dit barn får en notifikation, hver gang de youtubere, barnet følger, deler en ny video. Det kan være forstyrrende og også vække barnet om natten med både lys og lyd. Du kan slå notifikationer fra nederst under ”Indstillinger”.

Subcribe

Man kan "subcribe" eller følge de kanaler, man godt kan lide, ved at trykke på ”Abonner”. Læs mere under ”Følgere”.

Youtuber

En ”youtuber” er en person, der regelmæssigt udgiver videoer på YouTube.