Unges synspunkt på at være online

Carl, Freya og Melanie fra Ungepanelet til konference om billeddeling og billedmanipulation. Foto: Bjørn Enevoldsen.
Vi er syv unge i alderen 14-15 år i Ungepanelet, og vi kommer fra hele Danmark. I halvandet år har vi arbejdet med unges onlineliv. Her på siden kan man læse om de ting, vi har lavet.

Fællesskab og ansvar

I Ungepanelet har vi i et stykke tid arbejdet meget med fællesskab og ansvar. Det er et vigtigt emne, når man snakker om unges onlineliv, fordi det at være online er et kæmpe fællesskab. Et fællesskab hvor vi kan være sammen med vores venner, og der kan blive skabt nye venskaber. Men det kræver også et vist ansvar at være online. Man skal kunne finde ud af at snakke pænt og respektere hinanden. Vi har alle et ansvar for et sundt fællesskab online. Hvis der fx foregår mobning eller tonen bliver dårlig i en lukket gruppe på Snapchat, Facebook eller Instagram, så har man selv et vist ansvar. Man kan prøve at få det stoppet ved at give en advarsel til personen eller personerne, der gør det. Hvis det ikke virker, kan man udelukke personen eller personerne fra fællesskabet i en periode. Du kan høre mere om digitale fællesskaber og ansvar i vores film.

 

Digitale medier i familien

I oktober 2020 var vi fire fra Ungepanelet, som blev interviewet om vores eget og vores forældres forhold til digitale medier. Interviewet lavede vi i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, som en del af deres webinar med titlen  'Et sundheds-perspektiv på 0-15-årige børn og unges digitale liv'.

Konference om billedmanipulation og billeddeling

Vi var i januar 2020 med til en konference som optakt til fejring af Sikker Internet Dag i februar. Til konferencen fortalte vi om billeddeling og billedmanipulation foran en fyldt biografsal. På konferencen kunne man også møde influenceren Lakserytteren og ekspert på datasikkerhed Chris Pinchen, som begge ved utroligt meget om unges brug af sociale medier


Tak til Esther, Carl, Frederik, Melanie, Ida, Freya, Vibeke og de anonyme i Det digitale Ungepanel.

Tak til Center for Digital Pædagogik, som varetager og modererer gruppechat.dk.

Hvem er Ungepanelet?

Vi er syv unge, som i halvandet år frem til marts 2021 har været med i Red Barnet og Medierådets ungepanel. Vi kommer både fra Jylland og Sjælland. Vi har arbejdet med rigtig mange forskellige ting i vores tid som ungepanel. Fx deling af billeder, forældres indflydelse på unges brug af sociale medier, hvordan COVID-19 har påvirket vores digitale liv og meget mere. På denne side kan du læse og se mere om alle de ting, vi har lavet.

Det digitale Ungepanel

Undervejs har vi også hørt fra Det digitale Ungepanel. Det er en helt anonym online gruppe på gruppechat.dk. Når vi har snakket om forskellige ting, har de chattet om det samme i Det digitale Ungepanel. Det er forskelligt fra gang til gang, hvem der deltager i chatgruppen. På denne måde har vi fået endnu flere forskellige vinkler på de temaer, vi har arbejdet med.