Film i skolen og institutionen

Medierådets anbefalinger i forbindelse med film i skolen og institutionerne
Medierådet for Børn og Unge vurderer film i fire kategorier:
  • Tilladt for alle
  • Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
  • Tilladt for børn over 11 år
  • Tilladt for børn over 15 år
Generelt anbefaler Medierådet:
  • At aldersgrænserne følges i forbindelse med skoleforestillinger og anvendelse af film i undervisningen, samt at læreren sætter sig grundigt ind i filmens handling og Medierådets begrundelse for aldersmærkningen, inden filmen vælges.
  • At hvis en lærer alligevel vælger at vise en film, der ikke er alderssvarende efter Medierådets vurdering, at læreren indhenter samtykke hos forældrene, eller at de sammen med forældrekredsen forinden aftaler, hvilke retningslinjer der skal følges ved filmvisninger.
  • At et barn altid skal kunne forlade en filmvisning i undervisningen, hvis filmen er for voldsom.
Snak med forældrene

Medierådet anbefaler at lærere og pædagoger indhenter samtykke hos forældrene, hvis der skal vises film, som ikke er alderssvarende efter Medierådets vurdering eller at de sammen med forældrekredsen aftaler, hvilke retningslinker der skal følges ved filmvisninger.

Lærerens vurdering

Medierådet henleder opmærksomheden på, at børn, der er fyldt 7 år, kan komme ind og se alle film i biografen, hvis de er ifølge med en voksen. Den såkaldte ledsager-regel giver forældre og lærere m.fl. en mulighed for at foretage en konkret vurdering af, om en biograffilm kan forevises for børn, der er yngre end den fastsatte aldersgrænse. Vurderingen bør foretages med afsæt i Medierådets begrundelse for filmens aldersvurdering, hvor filmens mulige skadevirkninger er omtalt.

Find Medierådets seneste aldersvurderinger og begrundelser eller søg i filmdatabasen her

 

Find en filmvurdering

Læs mere om Læring og formidling på filminstituttets børn og ungeunivers