Som du måske også oplevede på dette års Uddannelsesforum, sker der en masse på undervisningsfronten. Vi har plukket lidt forskellig inspiration ud her.
Se Videoer fra Uddannelsesforum 2011
Få blandt andet inspiration til, hvordan du kan bruge iPads eller andre tablets i din undervisning i videoen "Dig, mig - og min iPad". Du kan også se video med én af de "23 aktiviteter", der på en let og sjove måde retter fokus imod børn og unges hverdag med digital information og venskaber på nettet. Hvis du ikke allerede har downloadet den gratis pdf med aktiviteterne, kan du fortsat gøre det her.
QR-koder - Fysiske link i en forstærket virkelighed
QR-koder er en simpel og billig måde for elever og lærere at komme i gang med det, der kaldes augmented reality, eller oversat: forstærket virkelighed. Du kender det måske fra nyere mobiltelefoner som Android og iPhone, hvor du fx kan kikke på stjernehimlen og samtidig få at vide, hvilke stjerner du kikker på. Du får "forstærket virkeligheden" med et ekstra lag af data. Brug det nye undervisningsforløb, for det er super hurtigt at komme i gang!
Dilemmakort om webetik og digitale kompetencer
Nu er debatkortene med dilemmaer blevet opdaterede og nye er kommet til. Kortenes spørgsmål og cases går tæt på webetik, elevernes hverdag med de sociale medier, ophavsret, facebook, spil, billeder, mobning, fodspor, videoer, rettigheder mm. Brug dem som intro til en debat om nettet og prøv at kickstarte med en sjov videofilm. Kortene kan downloades (pdf) og er til alle skolens målgrupper.
Giv eleverne gode vaner med 3 livlinjer til god søgning på nettet
På nettet kan kilderne være svære at gennemskue. Vi finder måske en tekst af en japaner, vi ikke kan udtale navnet på, eller en interessant video af en ukendt amerikaner. Vi har ingen til at redigere nettet for os - det må vi lære selv. Med tre livliner: Spørg mange, Spørg eksperten og Begræns mulighederne får du her en model til at finde det, du eller dine elever søger.
Stort tema om apps
Apps er små programmer, typisk til brug på smartphones som fx iPhone eller Android-baserede telefoner. Apps udgør en helt ny type internet. De distribueres via internettet men kan ikke åbnes ved hjælp af en almindelig browser. De er fx heller ikke søgbare for søgemaskiner som Google. Nogle af dem udfordrer også vores sikkerhed og retten til privatliv. Du kan få meget mere viden om apps i dette tema.
Kildekritik på internettet
Dette forløb om kildekritik og søgning sætter spot på, at eleverne udvikler en kritisk sans over for kilderne bag hjemmesider. Eleverne skal lære, at forfatternes hensigter med at lave en hjemmeside kan være meget forskellige, og at nettet dermed kan give et skævt billede af emnet.
En hurtig oversigt over undervisningsforløb
Sidst men ikke mindst kan du få inspiration til din undervisning i emner, der vedrører webetik og it-sikkerhed, via denne samlede oversigt. Du kan selvfølgelig også blive ven med webetik på Facebook!