Har du været nøgen på nettet?

I dag lanceres et nyt materiale med konkrete værktøjer til børn og unge, som har oplevet, at deres intime billeder er blevet delt på nettet. Materialet udgives af Red Barnet, Center for Digital Pædagogik og Medierådet for Børn og Unge.

”Hej, jeg er en pige på 14 år. Jeg har chattet med en af mine venner på Skype, og han spurgte, om han måtte se mig nøgen. Bagefter skrev han, at han havde optaget mig på video. Og hvis jeg ikke gør, hvad han siger, så sender han den til alle, vi kender. Hvad skal jeg gøre?”

Spørgsmål som dette tikker oftere og oftere ind i Red Barnets brevkasse på sikkerchat.dk - en hjemmeside henvendt til børn og unge i alderen 10 – 16 år, der sætter fokus på sikker internetadfærd.

Udbredt, men skamfuldt

Der findes ingen opgørelser over, hvor mange danske børn og unge, der har sendt nøgenbilleder af sig selv. Men også i Center for Digital Pædagogiks skoletjeneste oplever man flere og flere henvendelser om nøgenbilleder, og derfor ser man et behov for materiale, som henvender sig direkte til børn og unge.

”De unge, som henvender sig til os, oplever det som tabubelagt og skamfuldt. De har lettere ved at henvende sig anonymt end at tale med en forælder om, at de er kommet til at dele intime billeder af sig selv,”  fortæller Jonas Ravn, projektleder i Center for Digital Pædagogik.

Der er ikke nyt, at børn og unge eksperimenterer med deres identiteter ved at tage udfordrende billeder af sig selv, men med internettet og de sociale mediers udbredelse bliver billederne lettere og hurtigere spredt til mange mennesker, og det gør konsekvenserne uoverskuelige.

”Børn og unge, der oplever, at deres intime billeder bliver spredt via elektroniske medier, kan opleve stor magtesløshed, fordi de let mister kontrollen med billederne,” fortæller Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet.

Både til handling og forebyggelse

Der kan være mange grunde til, at børn og unge deler intime billeder af sig selv. Det kan for eksempel være for at vise tillid til kæreste, for at vise at man er modig eller måske bare for at vise den nye bikini frem på Instagram uden tanke på, at andre kan misbruge billedet. Det nye materiale tjener derfor et dobbelt formål ved dels at komme med konkrete værktøjer til børn og unge, der har oplevet, at intime billeder er blevet delt, og dels at forebygge, at børn og unge kommer til at dele billeder, som de senere fortryder.

”Det er vores håb, at materialet kan hjælpe de unge, der er kommet galt afsted, med at genvinde kontrollen, og samtidig sætte gang i en bredere debat blandt børn og unge om at beskytte privatlivet på digitale medier,” siger Lisbeth Brunebjerg Holmegaard, projektleder i Medierådet for Børn og Unge.

Materialet består af det lille hæfte ”Har du været Nøgen på Nettet?”, som distribueres på landets skoler og et mere uddybende hæfte, som kan læses på nettet og downloades.

I hæfterne kan børn og unge bl.a. hente konkret information om, hvor de kan få hjælp til at håndtere situationen, hvordan de genvinder kontrollen og sikrer sig et godt digitalt rygte fremover.

Hent den gratis folder her eller det større hæfte her

Eller bestil gratis foldere til elever i 6.-8. klasser på Sikkerchat.dk