Børn multitasker når de gamer

SPIL. Næsten alle børn spiller digitale spil. To ud af tre bruger også andre medier, når de spiller, og mediebruget er ikke nødvendigvis relateret til spillet.

En ny undersøgelse af børns spillevaner, som Medierådet blandt andre står bag, viser, at 92 pct. af børn i alderen 1-15 år gamer, og at halvdelen gamer dagligt. Men det er ikke nødvendigvis det eneste, de foretager sig.
To ud af tre børn bruger flere medier, mens de spiller: De ser tv, lytter til musik, streamer, er på sociale medier og taler med vennerne.  

Især drengene ser tv eller streamer indhold, der handler om spil, mens de spiller. Flest af dem, der ikke foretager sig andet, mens de spiller, er piger.
Det kan hænge sammen med de forskelle i spillevaner, der i øvrigt ses mellem kønnene i undersøgelsen; For eksempel at piger oftere spiller på telefon eller tablet og i kortere tid ad gangen. Pigerne i undersøgelsen må, oftere end drengene, kun spille gratis spil og spil som passer til deres alder, og deres motivation for at spille er oftest underholdning. Drengenes forældre bestemmer oftere over den daglige spilletid, og flere drenge end piger oplever uenigheder med deres forældre om spil. Der er også flere drenge, som spiller for at konkurrere, at lære og blive bedre og/eller for at være sociale.

Der er børn i alle aldre, som bruger flere medier, mens de spiller. Hver tredje af de yngste på 1-5 år, ser tv eller streamer video, mens de spiller. Det gør mange 12-15-årige også. Af dem, der ikke laver andet, når de spiller, er flest 1-5 år og færrest 12-15 år.

Fire facts om børns spillevaner 2020

  • 92 pct. af børnene i alderen 1-15 år har prøvet at spille digitale spil
  • 51 pct. spiller dagligt (næsten dagligt-flere gange dagligt)
  • 67 pct. spiller med andre. Flere drenge end piger og især børn fra 9 år spiller med andre.
  • De mest populære spil blandt børnene er Roblox, Minecraft, Fortnite, Among Us og Ramasjang.

Især de ældre børn mellem 9-15 år er på sociale medier, imens de spiller, hvilket kan hænge sammen med, at de ældste børn fra 9-15 år i høj grad spiller socialt. To ud af tre børn spiller med andre, og mange børn spiller spil, hvor man skal koordinere sin indsats med et hold af andre spillere. Den koordinering kan ske via diverse sociale medier, hvor man kan tale sammen om spil såvel som om andre ting. På den måde fungerer gaming både som underholdning, som socialt mødested og som ramme for fællesskaber.

Om undersøgelsen

Medierådet for Børn og Unge, DR og Det Danske Filminstitut står bag undersøgelsen ”Børns spillevaner 2020”, som Epinion har indsamlet data til i november 2020. Den bygger på besvarelser fra 1035 børn og forældre til børn i alderen 1-15 år. 

Undersøgelsen giver et bredt perspektiv på børns spillevaner, og man kan blive klogere på børns spilletid, hyppighed, spilpræferencer, forældres engagement mm.