Børns spillevaner kortlagt i ny, stor undersøgelse

UNDERSØGELSE. DR, Medierådet for Børn og Unge og Det Danske Filminstitut udgiver i dag resultaterne fra en stor undersøgelse af danske børns spillevaner. Rapporten udkommer på ’Sikker Internet Dag’, der i den danske udgave i år har særligt fokus på gaming.

DR, Medierådet for Børn og Unge og Det Danske Filminstitut har netop offentliggjort rapporten ’Børns spillevaner 2020’, som er den hidtil bredeste undersøgelse af børns digitale spillevaner i Danmark.

"Undersøgelsen viser, hvordan digitale spil bruges af børn helt ned til 1 års alderen. Der sker en stor udvikling i eksempelvis tidsforbrug og spilleadfærd i takt med at børnene bliver ældre, og der har vi nu fået ny indsigt i. Den viden er sikkert også interessant for andre aktører på børne- og ungeområdet, og vi vil selv bruge resultaterne til at udvikle indsatser i forhold til børn og unges digitale liv og dannelse,” siger Casper Hollerup, daglig leder i Medierådet.

Hos DR vil man bruge indsigterne fra rapporten i udviklingen af børneindhold. Undersøgelsen er lavet på baggrund af svar fra 1035 børn i alderen 1 – 15 år som spiller digitale spil, og bidrager derfor med ny viden om alle DR’s børnefællesskaber – Minisjang, Ramasjang og Ultra.

Undersøgelsen, der er foretaget i november 2020, giver et øjebliksbillede af, hvordan børnene bruger digitale spil til fx at socialisere i en tid med anbefaling om begrænset social kontakt.

"De små spiller primært digitale spil for underholdningens skyld eller for at lære noget nyt. Men den sociale faktor er enormt vigtig for børn over ni år, hvor man kan se, at de i høj grad bruger det som en del af deres fællesskaber. Det er svært at sige præcist, hvor meget corona spiller ind på resultaterne, men spillene er helt sikkert med til at give de ældre børn fællesskaber i en svær og måske ensom tid," siger Katrine Granholm Mortensen, digital redaktør for børn i DR Medier.

To ud af tre 9-11-årige spiller for at mødes med venner, mens det gælder for lidt over halvdelen af de 12-15-årige.

"Det er ingen nyhed, at især større børn bruger rigtig meget tid på at spille. Men vi har indtil nu haft meget lidt systematisk viden om hvad, hvordan og hvorfor de spiller. Derfor er det eksempelvis spændende at se, at de mest populære spil som ’Roblox’, ’MineCraft’, ’Fortnite’ og ’Among Us!’ har det fællestræk, at de er sociale spil. Spillet ’Among Us!’ er en særlig overraskelse, dels fordi det har været en uventet viral succes lavet af en mindre spiludvikler, og dels viser det, at selv børn ned til ni års-alderen ønsker at spille spil baseret på komplekse sociale relationer," forklarer Simon Løvind, redaktør for spil og digitale medier i Det Danske Filminstitut. 

Mulig nøgle til konfliktløsning

Rapporten viser også, at knap halvdelen af børnene bliver uenige med deres forældre om deres brug af spil. Det gælder særligt børn i alderen seks til 11 år. I 8 ud af 10 af tilfældene drejer det sig om uenigheder om spilletid.

Det er en vigtig information for forældre, mener Casper Hollerup, daglig leder i Medierådet. For undersøgelsen viser samtidig, at jo mere tid børn bruger på at spille, jo mere socialt spiller de.

"Det er interessant at se på, hvad børnene rent faktisk laver i deres spilletid, fordi der er en tendens til at være kritisk, hvis børnene spiller meget," siger han.  

"Det kan måske være med til at løse konflikterne om spilletid, hvis man som forælder er opmærksom på, at de digitale spil ikke kun er underholdning, men også opfylder et socialt behov hos børnene. Det kan føre til gode aftaler om rammerne for gaming derhjemme og andre steder," forklarer Casper Hollerup.

To ud af tre børn spiller sammen med andre, og flere drenge end piger spiller med andre – både folk de kender og ikke kender. Hver fjerde spiller sammen med deres forældre.

Rapporten er offentliggjort i forbindelse med ’Sikkert Internet Dag’ den 9. februar. Undersøgelsens data er indsamlet af Epinion. Den kan læses i sin fulde længde her.

Tre pointer fra rapporten

  • 55 procent af børn i alderen 1-15 år spiller for at mødes med venner eller for at være en del af et fællesskab.
  • Det er særligt 6-15-årige, der spiller for at spille sammen med andre.
  • 45 procent af børnene bliver ”ofte” eller ”nogle gange” uenige med deres forældre om brug af digitale spil.

Kilde: ’Børns spillevaner 2020’ udgivet februar 2021

Mest populære spil

1 – 5 år
1. Ramasjang
2. Super Mario
3. Bimi Boo
4. LEGO Duplo
5. Rasmus Klump
6 – 8 år
1. Roblox
2. Minecraft
3. Fortnite
4. Ramasjang
5. Super Mario
9 – 11 år
1. Roblox
2. Fortnite
3. Minecraft
4. Among Us!
5. FIFA
12 – 15 år
1. Fortnite
2. Among Us!
3. FIFA
4. Minecraft
5. Roblox


Kilde: ’Børns spillevaner 2020’ udgivet februar 2021.