Film og sociale medier – mellem virkelighed og virkemidler

SOCIALE MEDIER. På filmcentralen.dk kan du hente et nyt, gratis onlinemateriale til undervisning i udskolingen. Materialet er med til at give eleverne kompetencer til at kunne forholde sig kritisk til de levende billeder, som sociale medier og vores samfund er fyldt med. Fra de unges egne snap-beskeder over videoblogs til Donald Trump.

Undervisningsmaterialet ’Mellem virkelighed og virkemidler’ er udviklet for at styrke unges kritiske kompetencer online, hvor de møder både verden og hinanden igennem levende billeder – redigerede såvel som uredigerede. Ikke mindst tager det fat på multimodalt indhold, som skal indgå i danskfaget.
 
Med ’Filmleksikon’ vil eleverne få større forståelse for iscenesættelse på sociale medier. At iscenesætte sig er ikke et problem, men det er vigtigt at være bevidst om, hvornår og hvordan det kommer til udtryk i legen med virkeligheden. Af samme grund skal eleverne blive klogere på visuel kommunikation, bl.a. ved hjælp af de to kommunikationsbegreber frontstage og backstage og ved at producere deres egne film til de visuelle platforme.  


Temaet er rettet mod dansk i udskolingen, men kan også være inspiration i andre fag, fx samfundsfag. Elevopgaverne fokuserer på de tre populære videodelingstjenester YouTube, Instagram og Snapchat.
 
Som lærer kan man frit vælge, hvor meget af materialet man vil arbejde med. Både læreren og eleverne bliver klædt på med en grundig introduktion til emnet, og læreren finder analysevejledninger til alle videoeksempler. Materialet rummer desuden en ordliste over fremmedsprog, tekniske begreber og udbredt slang på nettet.