GDPR fortalt til unge

SIKKERHED OG PRIVATLIV. På Sikker Internet Dag den 5. februar 2019 sætter unge ord, lyd og billeder på digitale rettigheder i et nyt materiale om persondataforordningen (GDPR). Materialet giver viden og vejledning til unge i alderen 13-16 år.

Mobiler, tablets og computere er nogle af de mange digitale teknologier, der har stor indflydelse på vores hverdag. Især unge har et aktivt liv med digitale teknologier og deler oplysninger om sig selv, både med de personer, der er i deres netværk og de virksomheder, der tilbyder browsere, søgemaskiner, hjemmesider og apps.

Anne Mette Thorhauge, formand for Medierådet for Børn og Unge

"Når vi hører unge (og for den sags skyld voksne) hævde, at de ikke har noget at skjule, er det dels, fordi de ikke har et klart billede af hvilke data, det drejer sig om, og hvad de potentielle anvendelser er. Desuden kan det opleves som uoverskueligt, fordi de ikke har et klart billede af, hvad de selv kan gøre, og hvad der må håndteres på et politisk plan. Vi vil gerne give unge indsigt i, hvad persondata er og hvilke rettigheder, de har i forhold til beskyttelse af deres data, når de opretter profiler på sociale medier, downloader apps, streamer og handler på nettet."

Medierådet for Børn og Unge er gået sammen med Red Barnet og Center for Digital Pædagogik om at skabe et informationsmateriale om digitale persondatarettigheder til unge i alderen 13-16 år og deres lærere, som lanceres d. 5. februar på Sikker Internet Dag 2019.

Unges deltagelse i udviklingen af materialet

Materialet er lavet sammen med 9.x på Usserød Skole i Hørsholm og med input fra unge i en anonym gruppechat. 9.x har i en todages workshop arbejdet med digitale rettigheder og persondataforordningen efter et oplæg fra en rådgiver i dataetik. Det er der kommet film, podcasts og brætspil ud af, som appellerer til lærere om at sætte dialogen om et svært og kompleks emnefelt i gang i klassen.

Kristine Langstrup, klasselærer for 9.x, Usserød Skole

"Persondata er ikke umiddelbart det mest tillokkende for unge at beskæftige sig med, og unge har unægteligt meget at forholde sig til og potentielt at handle på. Men når det går op for dem, at det rent faktisk handler meget specifikt om dem selv, lige præcis om hvem de er, og hvilke private digitale spor de sætter derude i cyberspace, så bliver de interesserede og deltagende. De vil gerne passe på sig selv!"

Digitale rettigheder og persondataforordningen blev også diskuteret i en gruppechat på Cyberhus.dk med unge i alderen 14-21 år, der chattede anonymt med en advokat inden for persondataret. Samme advokat har med inspiration fra de mange relevante og nysgerrige spørgsmål fra de unge, samlet en værktøjskasse og tjekliste til informationsmaterialet. I værktøjskassen og tjeklisten finder unge og deres lærere viden om de vigtigste rettigheder i persondataforordningen, og hvordan man kan sikre sine persondata på internettet, digitale tjenester og apps.

FAKTA

Sikker Internet Dag er en begivenhed, der fejres i over 140 lande på verdensplan. Formålet med begivenheden er at skabe et sikkert og bedre internet, hvor alle kan bruge teknologi ansvarligt, respektfuldt, kritisk og kreativt. Under sloganet, ”Sammen for et bedre internet”, opfordres alle til at deltage i at få det optimale ud af internettet for at bringe mennesker sammen.

Event på Usserød Skole

9.x er værter for en præsentation af materialet for de andre elever i 7. – 9. klasse på Usserød Skole på selve Sikker Internet Dagen d. 5. februar 2019. Her vil elevernes film, podcasts og spil blive vist og fulgt op med deres opfordring til andre unge om at overveje og handle på, hvad man giver sociale medier, apps og andre digitale tjenester lov til at indsamle og bruge ens personoplysninger til.

Partnerne bag materialet

Medierådet for Børn og Unge koordinerer Sikker Internet Dag i Danmark og samarbejder med Center for Digital Pædagogik og Red Barnet om dette års kampagne.


Kontakt:
Lisbeth Brunebjerg Holmegaard, projektleder, lisbethh@dfi.dk