Hvad stiller man op, når Instagram ikke er for børn?

SAMVÆR OG TRIVSEL. I de seneste uger har flere danske influencere lagt indhold på bl.a. Instagram og YouTube, som kan virke skræmmende på børn. Senest har vi set en berømt influencer, der har lagt, hvad der ligner et selvmordsbrev, på sin profil. Den unge kvinde er efter sigende i gode hænder nu og modtager behandling. Men hvad stiller man op, når ens børn ser og måske bliver skræmte af opslag som disse?

Af Stine Liv Johansen, formand for Medierådet for Børn og Unge, lektor, ph.d. ved Center for Børns Litteratur og Medier, Aarhus Universitet

 

Nyhedsmedierne rapporterer af princip – og med rette – ikke om sådanne sager, så hvis man vil vide, hvad der er sket, er man overladt til opslag og ofte sladder på sociale medier. Det gælder også for de børn, der følger med på influencernes profiler. I kommentarsporene på disse kan man se, at mange børn spørger efter viden: Hvad sker der? Er nogen kommet til skade? osv. De svar, de får, er ofte ikke særligt brugbare, og samtidig er en del af kommentarerne ufølsomme og direkte hadefulde over for influencerne og andre følgere.

Som forælder gælder det derfor om at give sine børn en så konkret og udramatisk besked som muligt. Sig at somme tider kommer folk til at gøre dumme ting, men at det så er godt, at man kan få hjælp af sin familie og af fx sundhedspersonale. Mange børn og unge oplever at have et tæt forhold til de influencere, de følger, og derfor kan bekymringen være helt reel. Så tag deres bekymring alvorligt, samtidig med at du hjælper dem med at afdramatisere sagen. Hjælp dem evt. med at anmelde opslag og kommentarer, der er grænseoverskridende og hadefulde.

Og brug så anledningen til generelt at få lukket op for samtalen med dine børn om deres digitale liv. Halvdelen af børn i 3. og 7. klasse oplever ikke, at de kan tale med deres forældre om det, de oplever på nettet. Det er alt for mange. En åben dialog om det digitale liv opstår gennem respektfuld og interesseret samtale. Hvis du som forælder som udgangspunkt giver udtryk for, at du synes at det, der foregår på YouTube eller Instagram er tåbeligt, er det svært at etablere en tillidsfuld dialog med dit barn.

Spørg derfor nysgerrigt til, hvad de kan lide at se og hvorfor. Tal med dem om, hvad det vil sige at være berømt som influencer, og om de gode og dårlige ting, der er ved det. Og tal med dem om, hvordan de selv agerer online, og hvad der gør dem glad og trist at se på. Hjælp dem med at finde indhold, der er positivt og som lægger op til gode interaktioner mellem influencere og følgere.

Og spørg dem så igen i næste uge og i næste uge igen. Afsæt tid ved middagsbordet eller i sofaen til at gøre det til en naturlig ting at tale om det, I ser online. Det løser ikke alle de problemer, der findes i usunde kulturer på nettet, men det hjælper dit barn med at tro på, at de kan tale med voksne om både det sjove og det skræmmende.

Hvis du vil læse mere om børn og unges liv på nettet og hvordan, man som forælder kan forholde sig til det, er der gode råd at hente i forældreguiden ’Der er så meget forældre ikke forstår...’.