Mindeord: Lars Gudmund Hansen

Lars Gudmund Hansen, tv-tilrettelægger og lærer, exam.art. filmvidenskab og tidligere medlem af Medierådet for Børn og Unge, er død, 70 år.

Da Lars sidste år stoppede som børnesagkyndigt medlem af Medierådet for Børn og Unge, kunne vi alle sammen mærke, hvor meget, vi ville komme til at savne ham. Ingen havde troet, at vi skulle undvære ham så definitivt så hurtigt efter. Vores farvel skulle jo bare være et på gensyn, troede vi.

Lars var i mange år medlem af Medierådets vurderingsudvalg og var i perioden 2017-2021 børnesagkyndigt medlem af rådet. I alle årene vurderede han timevis, ja dagevis af film, trailers og serier. Ved afskeden sidste år blev regnskabet over antal sete minutter gjort op og her stod det sort på hvidt: Lars havde vurderet 74723 minutters indhold for børn og unge i sin tid i Medierådets vurderingsudvalg. Det svarer til 52 hele døgn.

Lars havde derfor et stort bagkatalog af film, han kunne referere til, og han kunne huske, hvordan vi havde været uenige om en vurdering og hvilke begrundelser, vi havde givet undervejs. Når en ny vurderingskonsulent skulle læres op, var det derfor lykken at komme under Lars’ vinge. Her var man sikker på, at tingene ikke alene blev gjort ordentligt, men at han lyttede og var interesseret i ens argumenter, og han var på den måde med til at sætte standarden for, hvordan arbejdet skulle gøres. Han havde en særligt fin fornemmelse for, hvordan filmvurdering var begrundet i faglige argumenter, der blev udviklet gennem samtaler, diskussioner og interviews med børn og unge selv. Gennem hele hans professionelle virke løb en rød tråd, der handlede om at skabe gode fortællinger for børn og unge, også dem på kanten og dem, der ikke selv tager ordet.

Når vi holdt møder i både vurderingsudvalget og Medierådet, kunne man altid regne med, at Lars var dybt inde i alle bilag og havde læst alle referater minutiøst. Derfor ville han også ofte stille et teknisk eller principielt spørgsmål, også når vi andre var ved at pakke sammen. Aldrig for at irritere, men for altid at sørge for, at de beslutninger, vi tog, var funderet i vores fælles principper og værdier. Værdier, der handler om at beskytte børn og unge mod det skadelige, skræmmende og forrående, samtidig med, at de skal have adgang til så meget kultur og film og medieindhold som muligt. Og værdier, der handler om at behandle netop den opgave, han var blevet betroet, med højst mulig ordentlighed og faglighed.

Lars behandlede alle, han mødte, som en ven. Han var åben og nysgerrig, varm og levende. Han var gavmild med sig selv, og en kreativ sjæl, der gerne delte ud af sine tanker og af de digte, billeder mm., han skabte. Engang delte han en ny digtsamling ud til alle medlemmer af vurderingsudvalget - meget personlige digte, som han selv havde skrevet og fået udgivet. Lars var et modigt menneske. Hans kram var ægte, hans interesse for andre mennesker var oprigtig, og selv de, der ikke var hans nærmeste venner, mærkede hans omsorg og åbenhed.

Nu er Lars her ikke mere. Det er ikke til at forstå. Vi vidste godt, at vi ville komme til at savne ham i det daglige. Hvor meget, det kan vi for alvor mærke nu. Vores tanker går til Lars’ pårørende, for hvem savnet må være massivt.

På vegne af Medierådet for Børn og Unge, Vurderingsudvalget og Sekretariatet
Stine Liv Johansen, formand.