Ny app med film og aktiviteter for de yngste børn

SAMVÆR OG TRIVSEL. Det Danske Filminstitut lancerer ny app, hvor de 3-6-årige kan lege med film, billeder og lyd. Forskning viser, at appen styrker samarbejde, sprog og medieforståelse.

Børn skal opleve, forstå og skabe levende billeder. Det er kodeordene for Det Danske Filminstitut, der nu lancerer den gratis app ’Filmcentralen/For de yngste’. Målet er at gøre børn i alderen 3-6 år til aktive mediebrugere og medskabere samt styrke fundamentet for deres kulturelle og digitale dannelse. I udviklingen af appen er der undervejs udført følgeforskning, som viser, at den bl.a. er god til at træne samarbejde og sprog, styrker fællesskabet og har inkluderende potentiale. Aktiviteterne i appen flytter film- og mediebrug i børnehaverne fra passiv betragterrolle til aktiv film- og medieforståelse.

”Børnenes ejerskab til de digitale medier er sat på dagsordenen”

Stine Liv Johansen, Medlem af Medierådet for Børn og Unge og lektor, ph.d., Center for Børns Litteratur og Medier, Aarhus Universitet, siger om den nye app:

”Filminstituttets nye tilbud til dagtilbuddene er et stort skridt for arbejdet med digital dannelse for de 3-6-årige. Initiativet tager afsæt i børnenes fascination af film og digitale medier og giver daginstitutionerne helt nye muligheder for at udvikle pædagogiske aktiviteter sammen med børnene. Der er sat fokus på samtale, fællesskab og ejerskab. Filmcentralen lægger op til samtale mellem børnene om de forskellige temaer, der direkte udspringer af daginstitutionernes pædagogiske mål og skaber fællesskab i de aktiviteter, som tilbuddet inspirerer til. Børnenes ejerskab til de digitale medier er sat på dagsordenen på den måde, at de fra en tidlig alder samarbejder aktivt med medierne – frem for at se digitale medier som en passiv og individuel forbrugsmaskine. Jeg ser frem til at følge daginstitutionernes første erfaringer og føler mig overbevist om, at vi vil se banebrydende eksempler på, hvordan de digitale medier kan bruges aktivt i hverdagen”.

Om Filmcantralen/For de yngste

  • ’Filmcentralen/For de yngste’ er udviklet i tæt samarbejde med pædagoger i en række dagtilbud landet over, Skoletjenesten, Kulturregion Fyn og Professionshøjskolen UCC.
  • Indeholder 300 kortfilm og mange mediepædagogiske aktiviteter
  • Målgruppe: 3-6-årige børn i dagtilbud
  • Aktiviteterne er udviklet sammen med pædagoger
  • Findes i App Store: Filmcentralen/For de yngste

Appen er guld værd i den digitale pædagogiske praksis

Pædagog Kristina Juel Overgaard har arbejdet med 'Filmcentralen/For de yngste' i en testversion og fortæller om sine erfaringer:

“ Appen gør det let at vælge en pædagogisk aktivitet, som støtter op om en films emne. Her arbejder vi med samarbejde og alle de andre læreplanstemaer. 'Filmcentralen/For de yngste' har i høj grad også været med til at opkvalificere de forskellige udbud af medielege, jeg tilbyder børnene i mit it-værksted. Her er mangfoldigheden af ideer i appen guld værd som supplement til ens egen digitale pædagogiske praksis.”

Gratis og nem at bruge

’Filmcentralen/For de yngste’ er enkel og fleksibel at bruge i den pædagogiske dagligdag og alle aktiviteterne tager afsæt i den pædagogiske læreplan. Det eneste, der skal til for at bruge appen, er en iPad, internetforbindelse og et UNI-login, som er gratis for dagtilbud.

Hent billeder, trailer og læs mere her.

Kontakt

Vedrørende appen:
Charlotte Giese, projektleder, DFI, 23329030, charlotteg@dfi.dk

Andre henvendelser:
Henrik Dahl, projektmedarbejder, Medierådet for Børn og Unge, henrikd@dfi.dk