Red Barnet har åbnet ny online-rådgivning: SLET DET

Når et intimt billede er blevet uploadet på internettet, kan det være svært at få det fjernet. Den nye rådgivning SLET DET støtter børn og unge med brugbar viden, rådgivning og konkret hjælp til få krænkende billeder og videoer fjernet fra internettet.

Red Barnets rådgivning sker via hjemmesiden Sikkerchat.dk/sletdet. Her kan børn skrive til Red Barnets eksperter, hvis de oplever, at billeder af dem bliver delt imod deres vilje. På siden ligger også nyttige oplysninger om intime billeder på nettet, trin for trin-guides og vejledninger til at slette billeder.
 
Gennem SLET DET vil Red Barnets eksperter:
  • Formidle konkret viden til børn og unge om billeddeling
  • Rådgive forældre, der skriver på deres børns vegne
  • Guide børn og unge til at tale med en voksen, hvis de har oplevet at få delt billeder
  • Give børn og unge konkret vejledning til at få slettet billeder og videoer på nettet
  • I visse tilfælde hjælpe med at kontakte dem, som har delt billeder og videoer
  • I visse tilfælde kontakte sociale medier og udbydere og opfordre til at slette krænkende billeder
  • I visse tilfælde formidle kontakt til politi og SSP

Baggrund

Ifølge årets Ungeprofilundersøgelse siger 6,6 % af udskolingseleverne, at de har delt materiale af sig selv, mens 3,7 % siger, at de har prøvet at dele nøgenmateriale af andre.

Red Barnet har via Hotline mod overgrebsbilleder og oplysningsindsatsen Sikkerchat.dk oparbejdet indgående viden om børn og unge, der krænkes på nettet. På Sikkerchat.dk har Red Barnet i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd siden 2001 hjulpet børn og unge med at færdes trygt på computer, mobil og tablet – og dermed forebygge mobning, trusler og seksuelt grænseoverskridende oplevelser på nettet.

I 2015 udgav Red Barnet sammen med Medierådet for Børn og Unge og Center for Digital Pædagogik folderen "Har du været nøgen på nettet?" som støtte til unge, der er udsat for billeddeling. Folden er distribueret i 30.000 eksemplarer.  I 2016 kommer der et faghæfte til undervisere med viden og værktøjer til at tackle ufrivillig billeddeling på nettet.
 
Red Barnet, Medierådet og Center for Digital Pædagogik udgør tilsammen Sikker Internet Center Danmark.