League of Legends kort fortalt
I ’League of Legends’ (ofte kaldet ’LoL’) spiller man på enten det røde eller det blå hold, som hver består af fem spillere. Målet er at nå frem til det inderste af modstanderens base, før de når ens egen base. Heltenes indbyrdes kamp suppleres af hvert holds computerstyrede fodsoldater og vilde monstre i ”junglen”.
Hvert succesfuldt angreb giver både guld og point, som begge kan gøre spillernes karakterer stærkere. Foruden velvalgte angreb og hurtige reaktioner skal spillerne hele tiden have øje for det strategiske spil. Når en spiller dør, får man en tidsstraf, hvor man er ude af kampen. Derefter fortsætter man med samme erfaring og udstyr, som inden man døde. Samtidig får modstanderholdet en bonus.
Vi anbefaler:
- Det kan være helt vildt frustrerende at dø i ’League of Legends’. Brug tidsstraffen til en kort pause eller til at analysere, hvad der gik galt.
Samarbejde og holdspil
I ’League of Legends’ spiller man sammen fem mod fem og er afhængige af hinanden. Når én spiller dør, får alle modstanderne en bonus. Det betyder, at én dårlig spiller, der dør ofte, kan gøre kampen meget sværere for holdkammeraterne. Nogle spillere dør med vilje, fordi de ser en sjov leg i at spilde holdkammeraternes tid, og det er nemmere at ødelægge en kamp end at gøre sig umage for at vinde den. Dette kaldes trolling, og det er ekstremt dårlig stil. Det er derfor sjovest at spille med nogen, man kender i forvejen, og som har cirka samme niveau.
Vi anbefaler:
- Den bedste måde at undgå, at holdkammeraterne dør hele tiden, er at hjælpe dem, frem for at skælde ud. Der kan opstå voldsomme konflikter i spillet. Man kan selv bidrage til en konstruktiv kommunikation, og måske er der brug for en pause til at tælle til ti en gang imellem.
Hvad koster det?
Når man starter med at spille ’League of Legends’, har man kun adgang til en håndfuld af de mange helte. Resten kan låses op ved at vinde kampe, eller man kan betale for det i den indbyggede butik. Det kan være tillokkende bare at betale for at låse alle heltene op. Men når man vinder kampe, kan man selv vælge, i hvilken rækkefølge heltene skal låses op, så man kan hurtigt få stillet nysgerrigheden uden at betale.
Selvom man kan spille forskellige helte, kan det blive kedeligt at se på det samme kostume. Man kan også både vinde og købe nye kostumer (skins) i spillet. For nogle spillere går der konkurrence i at have det mest sjældne (og derfor dyreste) kostume til sin karakter.
Modsat mange andre spil er det ikke nemt at købe og sælge skins i ’League of Legends’. I forhold til andre spil, hvor skins kan være tusindvis af kroner værd eller bruges som gambling-indskud, er det i ’League of Legends’ allerhøjest en dyr hobby.
Vi anbefaler:
- Sørg for, at ’League of Legends’ ikke bliver et online dukkehus, hvor spillet og legen træder i baggrunden til fordel for dyrekøbte kostumer.
Voldeligt, uhyggeligt eller blodigt?
Grafikken og tegnestilen i ’League of Legends’ er tegneserieagtig og ikke skræmmende. Nogle af heltene skal forestille drabelige fantasimonstre, men det hele er holdt i en karikeret og ufarlig stil.
Udgivet i februar 2021 af Center for Digital Pædagogik i samarbejde med Medierådet for Børn og Unge og Red Barnet. Opdateret februar 2022.