They Shall Not Grow Old

Peter Jackson, USA, 2019

99 min.U/Dokumentarfilm

Aldersgrænse Tilladt for børn fra 15 år
Vurdering Dokumentarfilmen veksler mellem en rolig og miserabel grundstemning. Den indeholder talrige scener indeholdende autentiske arkivoptagelser og restaurerede, farvelagte optagelser i 3D af skyttegravs-scener fra 1. Verdenskrig. Her ser man mange døde, blodige og lemlæstede soldater og heste, eksplosioner, maskingeværsalver og giftgasangreb. Der er grusomme arkivfotos af døde soldater, der hænger på pigtrådshegn, i massevis af døde soldater i skyttegrave, der er gået i forrådnelse og angribes af fluer og rotter. Der ses billeder og film af hårdt sårede soldater og nærbilleder af blå og sorte fodstumper, der har været udsat for frostskader. Billedsiden akkompagneres af arkivinterviews med krigsveteraners hårrejsende beskrivelser af krigens gru og rædsler. Det vurderes derfor, at filmen vil kunne virke skræmmende på børn og unge under 15 år.
Dansk titel They Shall Not Grow Old
Original titel They Shall Not Grow Old
Instruktør Peter Jackson
Produktionsland USA,Storbritannien,New Zealand
Produktionsselskab Warner Bros., House Productions
Dansk distribution SF Studios, Warner Bros. Pictures
Vurderingsdato 19.02.2019
Dansk biografpremiere 28.02.2019
Synopsis Fra den Oscarvindende instruktør, Peter Jackson (”Ringenes Herre”-trilogien, ”Hobitten”-trilogien), kommer nu den banebrydende dokumentar ”They Shall Not Grow Old,” der fik premiere hundrede år efter afslutningen på Første Verdenskrig.
Ved at tilføje de nyeste restaurations- og farvelægningsteknologier til århundredgamle optagelser – nøje udvalgt fra hundredvis af timers optagelser fra Første Verdenskrig – har Jackson skabt en gribende, fordybende og autentisk filmisk oplevelse. Beretningen, der er blevet udvalgt fra over 600 timers arkivinterviews, kommer udelukkende fra vidnesbyrd fra Første Verdenskrigsveteranerne, hvilket har resulteret i en gribende beretning af ”The War to End All Wars,” set fra soldaternes perspektiv.
Ved at restaurere de originale optagelser til en enestående standard, fremstår menneskene fra Første Verdenskrig med levende klarhed gennem tidens tåge. Jackson indfanger soldaternes daglige oplevelser og afslører krigens realitet for dem, der stod på frontlinjen: deres holdning til krigen; deres kammeratskab og deres behov for humor under krigens rædsler; de daglige funktioner i skyttegravene; og hvordan deres liv var i perioderne udenfor skyttegravene.