Facebookistan

Jakob Gottschau, Danmark, 2015

59 min.DK/Dokumentarfilm

Aldersgrænse Tilladt for alle
Vurdering Dokumentarfilmen har en gennemgående rolig stemning domineret af ansigter, der taler ¿ overvejende på engelsk. Enkelte klip påkalder sig imidlertid særlig opmærksomhed: Sort/hvide fotos fra en bog viser mennesker med bare bryster eller helt nøgne. Ingen af disse billeder har et seksuelt indhold. I et kort videoklip ses en knælende kvinde, som en mand hæver en pistol imod. Efter at der er klippet bort fra videoen, høres et skud. Baggrunden for videoen uddybes alene i den engelske speak. Det vurderes derfor, at filmen ikke indeholder elementer, som vil kunne virke skræmmende eller grænseoverskridende på børn.
Dansk titel Facebookistan
Original titel Facebookistan
Instruktør Jakob Gottschau
Producent Felicity Willetts, Jakob Gottschau
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Express TV-Produktion ApS
Dansk distribution Danske Filminstitut
Vurderingsdato 27.11.2015
Online release 11.12.2015
Synopsis Vi deler alle frivilligt meget personlige oplysninger på Facebook og vi har ved at underskrive Facebooks "Terms of Service" tilladt firmaet at bruge vores oplysninger til hvad de måtte finde nyttigt.
Men vi ved faktisk meget lidt om Facebook - hvordan firmaet styrer verdens største offentlige debatrum, hvordan og hvorfor det censurerer sider, hvordan de markedsfører vores personlige data og hvordan og hvorfor de gemmer data, selv efter vi brugere har valgt at slette dem. Filmen undersøger paradokset gemt i dette sociale medie, som fremmer åbenhed og gennemsigtighed - og som tilskynder os alle til at dele, men som afslører meget lidt om sig selv til de 1,4 milliarder mennesker, der bruger Facebook. Dette skaber mistillid. Næsten 3 ud af 4 mennesker synes, det er vanskeligt at have tillid til virksomheder, der bruger personlige data. Gennemsigtighed og ansvarlighed er vigtige parametre, når det kommer til den offentlige tillid. Filmen undersøger, hvordan Facebook agerer inden for disse parametre, og vi skal møde mennesker, der har krydset de usynlige linjer, Facebook kontrollerer. Dette er en rejse, hvor vi besøger dem, der er "Outlawed" af Facebook.