Frankenweenie

Tim Burton, USA, 2012

87 min.SpillefilmU/SpillefilmDukkefilm, Animation

Aldersgrænse Tilladt for børn fra 11 år
Vurdering Filmen har en gennemgående tvetydig stemning, hvor godhjertede familierelationer spiller op imod et uhyggeligt persongalleri og handlinger taget fra filmhistoriens skrækfilm. Mens det ustandseligt tordner og musikken er uheldssvanger, oplever vi en lang række uhyggelige og dramatiske begivenheder: Hunden Sparky, som er hovedpersonens eneste ven, bliver kørt over og dræbt. Døde graves op fra kirkegården og genoplives med lyn. I skolen truer de stærke børn de svage til at makke ret - bl.a. falder en dreng ned fra sit tag og brækker en arm. Med en række chokeffekter dukker rædselsvækkende væsner frem, som truer alt og alle: Grimlings, en vampyrflagermus, en dræberrotte og et gigantisk skildpaddemonster.
Da filmen imidlertid er lavet som virkelighedsfjern animation, historien er fortalt med en humoristisk distance, og da hovedpersonen bevarer sin selvtillid og handlekraft vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.
Dansk titel Frankenweenie
Original titel Frankenweenie
Instruktør Tim Burton
Producer Allison Abbate, Tim Burton
Produktionsland USA
Produktionsselskab Walt Disney Pictures
Dansk distribution Walt Disney Company Nordic, Walt Disney Studios Motion Pictures, Denmark
Vurderingsdato 17.12.2012
Dansk biografpremiere 10.01.2013
Synopsis Drengen Victor elsker gamle gyserfilm, som han ser og leger med sammen med sin elskede hund, Sparky, der også er stjernen i Victors egne hjemmelavede gyserfilm. Men en dag rammer katastrofen, da Sparky bliver ramt af en bil, og Victor beslutter sig for at bringe ham tilbage til livet på den eneste måde, han kender. Men da det lykkes, og hans nu bolt-halsede "monster-hund" begynder at sprede kaos og terror blandt Victors naboer, må han bruge alle sine diplomatiske evner på at overbevise dem (og selv sine egne forældre) om, at til trods for, at han har udseendet en anelse imod sig, er Sparky stadig den gode og loyale ven, han altid har været!