Jeanne d'Arcs Lidelse og Død

Carl Th. Dreyer, Frankrig, 1928

96 min.U/SpillefilmStumfilm

Aldersgrænse Tilladt for børn fra 11 år
Vurdering Filmen er roligt fortalt. Den har en tung og dyster grundstemning og dvæler længe ved ulykkelige og skræmte ansigter. I flere scener ses, hvordan hovedkarakteren udsættes for voldsomme forhør og trusler om tortur. Afslutningsvis viser en scene, at hovedkarakteren bliver brændt levende, ligesom der i en scene ses, hvordan soldater angriber og udøver vold på mennesker. Selvom disse scener er langvarige og hovedkarakterens angst og sorg vises tydeligt, er selve volden ikke udpenslet. Ligeledes vurderes det at have en formildende effekt, at filmen er en sort/hvid stumfilm. Filmen vurderes derfor at kunne virke skræmmende på børn under 11 år.
Dansk titel Jeanne d'Arcs Lidelse og Død
Original titel La passion de Jeanne d'Arc
Instruktør Carl Th. Dreyer
Produktionsland Frankrig
Produktionsselskab Société générale de Films
Dansk distribution Danske Filminstitut, International Film (Sophus Madsen), Danske Filmmuseum
Tekniske data 2210 meter, 35 mm, Normal, Sort-hvid, Stum
Vurderingsdato 07.10.2018
Synopsis "Jeanne d'Arcs Lidelse og Død" er historien om en religiøs helgeninde, der ofrer livet for sin tro, og som bliver en brik i et storpolitisk spil.
Et indledningsbillede viser den originale forhørsprotokol fra 1400-tallet. Dreyer lader processen udspille sig over en enkelt dag, Jeannes dødsdag den 30. maj 1431. De 29 forhør bliver slået sammen til ét.
Processen mod Jeanne d'Arc føres af et stort tribunal af munke og retslærde med hårde og sardoniske ansigter. Den lænkede Jeanne indrømmer, at hun mener sig sendt af Gud for at redde Frankrig. Med snedige spørgsmål prøver dommerne at lokke hende til gudsbespottelige udsagn, men hendes svar er renhjertede. Som Kristus ydmyges hun af drabanterne. Hun trues med tortur, men er for syg til, at dommerne tør pine hende. De prøver at udnytte hendes intense gudstro til at få hende til at fornægte sit kald. I angst for kætterbålet indrømmer hun, at hendes visioner var falske, men hun fortryder igen og fastholder, at hun er Herrens udvalgte. Jeanne bliver brændt levende, og hendes død overbeviser folket om, at hun var en helgen. Oprøret bryder løs.