Test dit barns tilgang til YouTube

Foto: Jessica Lewis
Hvis du i tvivl om hvilken tilgang, dit barn har til YouTube, kan du tage denne test og finde ud af, hvilken del af forældrematerialet om YouTube, der er mest relevant. Testen er helt uvidenskabelig, og de fleste kan bruge flere af tilgangene i materialet.

Det er op til jer forældre at beslutte, om jeres barn skal være på YouTube. Hvis du lader dit barn være på YouTube, er det vigtigt at vide, at platformen ikke er lavet til børn under 13 år.

Der findes ikke kun én måde at bruge YouTube på, og den måde dit barn bruger platformen på, forandrer sig i takt med, at dit barn udvikler sig. Skriv for hvert spørgsmål det, der er tættest på den måde, dit barn bruger YouTube: a), b) eller c). 

Tilgangene er inspireret af bogen 'Børn, unge og medier' af Malene Charlotte Larsen & Stine Liv Johansen, 2019.

Spørgsmål 1:

Hvor gammel er dit barn:

a)    Under 9 år gammel.

b)    Mellem 9 og 13 år.

c)    Over 13 år.

Obs! Alder er ikke en rettesnor, ift. hvilken tilgang dit barn har, men kan være med til at give et fingerpeg. Børn og unge er forskellige og nogle er fx over 13 år, men har stadig primært en legende tilgang. 

Spørgsmål 2:

Hvilken type videoer kan dit barn eller ung bedst lide:

a)    Do It Yourself og tegnevideoer.

b)    Gamer-videoer og vlogs.

c)    Pranks og ask me anything.

Spørgsmål 3:

Hvorfor tror du dit barn bruger YouTube?

a)    For at finde inspiration til lege, kreative ting og se sjove videoer.

b)    For at se sjove videoer, som venner har anbefalet fx i skolen og kunne anbefale tilbage og dermed styrke relationen til venner og andre.

c)    For at se sjove og måske anderledes videoer om emner, der interesserer barnet / den unge, og som kan være med til at udvikle barnets / den unges holdning til forskellige aspekter af livet.

Spørgsmål 4:

En del videoer på YouTube indeholder mere eller mindre skjulte reklamebudskaber. Har du oplevet, at dit barn har ønsket sig noget, det har set i en YouTube video?

a)    Mit barn har ønsket sig legetøj eller kreative ting set i en video.

b)    Mit barn er begyndt at købe småting selv efter aftale med mig, og nogle ting har det ønsket efter at have set det i en youtubevideo.

c)    Mit barn eller ung har egne penge, og jeg er ikke klar over, om det har købt noget i nyere tid, inspireret af en omtale i en youtubevideo.

d)    Jeg har ikke oplevet, mit barn har ønsket sig noget, det har set i en youtubevideo

Aldersgrænse på YouTube

YouTube er ejet af Google. Virksomheden oplyser, du skal have en Google-konto, der overholder kravene for minimumsalder, for at kunne logge på YouTube. Man kan godt bruge YouTube uden at være logget ind. Det er op til jer forældre at beslutte, om jeres barn skal være på YouTube. Hvis du lader dit barn være på YouTube, er det vigtigt at vide, at platformen ikke er lavet til børn under 13 år.