Stop. Tænk. Tjek det!

Sociale medier Mediebrug og trivsel Udskoling Ungdomsuddannelse
Fotos: Philip Davali/Ritzau Scanpix, Anna Shvets/Pexels, Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix, Unsplash, Karolina Grabowska/Pexels, Sean Rayford/AFP/Ritzau Scanpix og Charlie Deets/Unsplash / Redigering: Nathalie Damgaard Frisch, TjekDet

Unge lærer at skelne mellem fakta og falske nyheder og udrustes med kildekritiske redskaber mod mis- og desinformation på nettet. Lyt til podcasts, se videoer og lær elever i udskolingen og på ungdomsuddannelserne at faktatjekke.

Undervisningsmaterialet, Stop. Tænk. Tjek Det, fokuserer på at ruste unge mod falske informationer online. Det bidrager til målgruppens digitale dannelse ved at sætte fokus på konkrete problemstillinger, som de unge møder i deres hverdag, og ved at give dem konkrete redskaber at handle og agere ud fra. Mange har hørt om 'fake news', men vi skal hellere tale om misinformation, desinformation og malinformation for at forstå konsekvenserne og hensigterne bag.

Med en håndfuld korte explainervideoer og podcastserien, ’Digital Detektiv’ på 7 afsnit vækkes elevernes interesse og forståelse for de forskellige typer af falske informationer, som de kan møde online.

Når eleverne er blevet indført i udfordringerne ved de falske informationer, så skal de selv producere mis-, des- og malinformation i grupper og være faktatjekkere af klassekammeraternes vildledende historier.

Baggrund

Materialet er blevet til i et samarbejde mellem Tjek Det, Medierådet for Børn og Unge, ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation og FALS – Foreningen af Lærere i Samfundsfag. Indsatsen er støttet af Kulturministeriets Demokratipulje.

Se videoer, lyt til podcasts og læs mere på www.tjekdet.dk/stop.